

SAINT KENTIGERN

2023 Senior School Practice and Derived Grade Examinations

NCEA and Year 12 IB September 5- 15

Student Guide



Study Guidelines for Students

- 1. ALL examinations require thorough revision, regardless of the subject or your past performance level.
- 2. Examinations are an indicator of your ability, commitment, preparation and performance on the day.
- 3. The best way to prepare for examinations is to make your preparation part of your normal practice. It is therefore important to develop academic routines of making study notes at the end of each topic.
- 4. Senior students have school practice examinations before externals. These examinations should reveal genuine misunderstandings or gaps in knowledge not a lack of preparation. For many cases, the school's Practice Examinations are <u>Derived Grade examinations</u>. This means the grades act as 'predicted grades' if you are absent at the end of the year.
- 5. All students will need to write **study notes** i.e. summary notes. Your teachers will give you directions on how to write these. It is not only knowledge and facts that require study notes. Even skills/practical tasks that are examined, require summary notes of the steps and procedures required e.g. how to draw a graph; how to interpret a cartoon; how to conduct an experiment etc.
- 6. Before you start writing study notes, make sure your class notes are **completed** and **up to date**.
- 7. Make up a **revision timetable**, spreading your study around your other commitments. Weekends should be included. Calculate how much time you will need to **thoroughly** cover each topic and sub-topic for each subject. Calculate how much time you need from **today**!
- 8. For effective revision, study in 20-minute blocks with a 5-minute break between each block.
- 9. Reinforcement is the key to learning your material. You need to thoroughly revise your work multiple times to remember it.
- 10. Practice what you study under **time pressure** i.e. test yourself, write practice essays, draw practice graphs, do revision exercises and so on. Generally, the more you do the better.
- 11. In the last few days before your examinations:
 - make sure you know when, and where, your examinations are
 - make sure you have adequate equipment
 - revise what you have already learnt rather than cramming new material the day before your examination
 - stick to your normal bedtime and eating routines
 - remember everyone gets nervous to some degree
 - stop studying 30 40 minutes before bed and do something relaxing. Do not take anything to help you sleep.

Absence during the Examination Period

These examinations will be used to inform the student's Derived Grades.

During the examination period, students must advise any absence due to sickness to their Head of House by 8 a.m. each day. On return to school, a <u>doctor's certificate must be provided</u>. Where possible a catchup may be organised.

Please Note: A Catch-up Examination is not always possible. Catch up examinations are subject to time frames, rooming and eligibility. Eligibility must be of a **significant nature**.

Catch up examinations must occur as soon as possible on the student's return to the College and must be during the exam period.

If we cannot provide you with a catch up exam, your grade will be recorded as SNA.

The following **are not normally** grounds for a catch-up examination:

- stress or anxiety due to having to sit examinations
- minor ailments such as headache.
- self-interest absence due to holiday or involvement in a self-selected competition/event.
- day-to-day family or school-based disturbances
- death or euthanasia of a pet

If Buses are late, the students will be given extra time. Extra time is not given if they are travelling by car.

Student Management during the Practice Examination Period

- During the practice examination period, Senior School students are not required to be at school if they are not sitting an examination.
- The practice exams will provide, as much as possible, a formal simulation of the external examinations.
- To minimise transportation problems and disruption to the College, practice examinations are organised to coincide with the beginning and end of the College Day to allow students who travel on buses to continue to do so. If your bus is late arriving, please report to your examination room and your supervisor will allow extra time.

Daily Timetable for NCEA Students. IB Students have a different timetable

8.10 a.m.	Supervisors report to examination venue
8.15 a.m.	Students report to Elliot Quad
8.40 a.m. to 11.40 a.m.	Morning Examination Period
11.40 a.m.	Student Lunch Begins
11.50 a.m.	Supervisors report to examination venue
12 noon	Students report to Elliot Quad
12.20 p.m. – 3.20 p.m.	Afternoon Examination Period

- During the practice examination period, the following alternative arrangements will be made:
- Kents is closed. Middle School students are welcome to use Saints Café during morning tea and lunch.
- Year 9 and 10 students will have interval and lunch in the **Goodfellow Quad**.
- Elliot Hall Foyer will be out of bounds for non-examination students.
- Bruce House Staff will arrange for the supervision of boarders during their study breaks.
- Mobile phones, watches or any other electronic devices e.g. iPods, iPads, tablets etc. must not be taken into an examination. <u>NO PENCIL CASES are allowed into examination rooms. Equipment may</u> <u>be carried in clear plastic bag if required.</u> No correction fluid.
- Apart from water, which must be in a **clear plastic** bottle e.g. pump bottle (**this means no writing or stickers on the bottle**), students are not allowed to bring any other drink or food into the examination.
- During examinations bags will be stored at the front of the classroom or in Elliot Hall Foyer.
- According to NZQA policy you can leave the examination early but not in the first 45 minutes, or the last 15 minutes. IB students cannot leave in the first 60 minutes or the last 15 minutes

NCEA PRACTICE EXAM TIMETABLE

Tuesday 5 September – Morning (8.40am)	Tuesday 5 September – Afternoon (12.20pm)
11 HIS	11 MED
12 ESS	12 HIS
12 PHY	12 JAP
13 CHE	13 CHI
13 ESS	13 CLS
	13 DAN
	13 FRE
	13 JAP
	*JPC – 12 FTX and 13 DVC
Wednesday 6 September – Morning (8.40am)	Wednesday 6 September – Afternoon (12.20pm)
11 ENG	11 FRE
11 ENGT	11 HEA
11 ENGR	11 JAP
12 CHE	11 SPA
13 HEA	11 MAO
	12 DAN
	12 ECO
	13 ACC
	* JPC – 12 SCU, 13 SCU, 13 FTX, 13 PRD
Thursday 7 September – Morning (8.40am)	Thursday 7 September – Afternoon (12.20pm)
11 BIO	11 GEO
11 CHE	12 HEA
11 PHY	13 BUS
12 MAS	13 MAC
12 MAT	13 MAO
13 GEO	* JPC – 11 FDT, 12 PHO, 13 BUI
* JPC 13 PTG	
Friday 8 September – Morning (8.40am)	Friday 8 September – Afternoon (12.20pm)
11 SCIB	11 CHIA
11 SCIC	11 DRA
11 SCIP	12 CHI
12 ACC	12 GEO
12 CLS	12 SPA
12 FRE	* JPC – 11 PHO
* JPC – 13 FDT	

Monday 11 September – Morning (8.40am)	Monday 11 September – Afternoon (12.20pm)
11 ECO	12 BIO
12 ENG	12 BIOA
12 ENGT	12 MUS
12 ENGR	13 MED
13 HIS	13 PHY
	* JPC - 11 FTX, 11 PRD, 12 PRI
Tuesday 12 September – Morning (8.40am)	Tuesday 12 September – Afternoon (12.20pm)
11 MCT (for 11 MAA and 11 MATE)	11 BUS
11 MAS	12 DRA
12 MAC	13 MAS
12 MACE	13 MAT
13 BIO	* JPC – 11 PTG, 12 DVC
Wednesday 13 September – Morning (8.40am)	Wednesday 13 September – Afternoon (12.20pm)
11 ACC	11 DAN
11 CLS	12 MED
12 BUS	13 DRA
13 ENG	13 ECO
13 ENGR	* JPC – 11 AMG, 11 DGT, 12 PRD
13 ENGV	
Thursday 14 September – Morning (8.40am)	Thursday 14 September – Afternoon (12.20pm)
11 CHI	11 MAA
12 MAO 13SPA	11 MATE
* JPC – 11 DVC, 12 AMG, 12 COM, 12 PTG,	* JPC – 12 DES, 13 AMG, 13 COM, 13 PHO
and 12 FDT	
Friday 15 September – Morning (8.40am)	Friday 15 September – Afternoon (12.20pm)
Optional Scholarship exams (TBC)	11 PED
* JPC – 13 DES	

IB Diploma Programme

2023 Year 12 College Examination Schedule

Rooms L4-L7

DATE	RT	MORNING	TIME	RT	AFTERNOON	TIME
Tuesday	8:30			12:15		
5 Sept		Math HL A & A P1	1h 15m			
Day 4		Math SL A & A P1	1h 15m		Psychology SL/HL P1	2h
		Math HL A & I P1	1h 15m			
		Math SL A & I P1	1h 15m			
Wednesday	8:30			12:15		
6 Sept	0.30			12.15	Languages SL P2	1h 45m
Day 5						111 45111
		Languages SL P1	1h 15m		(reading paper 1h and listening 45m)	
		Languages HL P1	1h 30m			
					Languages HL P2	2h
		ab Spanish SL P1	1h		(reading paper 1h and	
		ab Mandarin SL P1	1h		listening 1h)	
						1h 45m
					ab Spanish SL P2	1h 45m
					ab Mandarin SL P2	111 40111
					(reading paper 1h and listening 45m)	
Thursday	8:30			12:15		
7 Sept		Chemistry HL P1	45m			
Day 6		Chemistry SL P1	30m		Geography SL/HL P2	1h 15m
		Chemistry HL P2	1h 30m			
		Chemistry SL P2	1h 15m			

Friday	8:30			12:15		
8 Sept		Business Management SL/HL	1h		Economics SL/HL P1	1h 15m
Day 7		P1				
					Economics HL P3	1h
		Business	1h 20m			
		Management SL/HL P2				
Monday	8:30			12:15		
11 Sept		English A Literature	2h 15m		Physics HL P1	1h
Day 1		HL P1			Physics SL P1	45m
		English A Literature SL P1	1h 15m			
					Physics HL P2	1h 45m
					Physics SL P2	1h 15m
		English A Language & Lit HL P1	2h 15m			
		English A Language & Lit SL P1	1h 15m			
Tuesday	8:30			12:15		
12 Sept		Biology SL P1	45m		History SL/HL P1	1h
Day 2		Biology HL P1	1h		History SL/HL P2	1h 30m
		Biology SL P2	1h 15m		Economics SL/HL P2	1h 45m
		Biology HL P2	1h 45m			
Wednesday	8:30			12:15		
13 Sept	0.30	SEHS SL P1	30m	12.15	Math HL A & A P2	1h 15m
Day 3		SEHS HL P1	45m		Math SL A & A P2	1h 15m
					Math HL A & I P2	1h 15m
		SEHS SL P2	1h 15m		Math SL A & I P2	1h 15m
		SEHS HL P2	1h 30m			
Thursday				12:15		
14 Sept	8.30	Visual Art	3h		Catch up examinations	
Day 4		Music	3h			
		Film	3h			

Friday	8.30			
15 Sept				
Day 5				

RT: Report time for examination. Morning exams will start at 8.45am and afternoon exams will start at 12.30pm.

Five minutes reading time is allowed for all papers apart from Sciences Paper 1 (multichoice papers)

IB Diploma Programme

2023 Year 13 College Examination Schedule

Rooms 11-13

DATE	RT	MORNING	TIME	RT	MID-MORNING	Time	RT	AFTERNOON	TIME
Tuesday	08:00			10:45			1:45		
5 Sept		Languages	1h		Languages HL	1h		Languages HL	1h
Day 4		HL P1 (8:25 reading 8:30-10:00)	30m		P2 (10:55 reading 11:00- 12:00)			P2 (1:55 reading 2:00-3:00)	
		Languages SL P1 (8:25 reading 8:30-9.45)	1h 15m		Languages SL P2 (10:55 reading 11:00- 12:00)	1h		Languages SL P2 (1:55 reading 2:00-2:45)	45m
								ab Spanish SL P2 (1:55 reading	45m
		ab Spanish/SL P1 (8.25	1h		ab Spanish SL P2 (10.55 reading 11.00-	1h		2:00-2:45)	
		reading 8.30-9.30)			12.00)			Listening comprehension	
					Reading comprehension				
Wednesday	08:00			10.45			1:45		
6 Sept		Biology HL	1h		Biology HL P2	2h		Economics HL	1h
Day 5		P1 (8:30- 9:30)	45m		(10:55 reading 11:00-1:15)	15m		P1 (1:55 reading 2:00-3:15)	15m
		Biology SL P1 (8:30- 9:15)			Biology SL P2 (10:55 reading 11:00-12:15)	1h 15m		Economics SL P1 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
		Physics HL P1 (8:30- 9:30)	1h 45m		Physics HL P2 (10:55 reading	2h 15m			
		Physics SL P1 (8:30- 9:15)			11:00-1:15)				
		,			Physics SL P2 (10:55 reading 11:00-12:15)	1h 15m			

Thursday	08:00			11:15			1:45		
7 Sept Day 6		Economics HL P3 (8:25 reading 8:30-10.15)	1h 45m		Psychology HL P1 (11:25 reading 11:30- 1:30)	2h		History HL/SL P1 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
					Psychology SL P1 (11:25 reading 11:30- 1:30)	2h		Psychology HL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
Friday	08:00			11:15			1:45		
8 Sept Day 7		English Lit HL P1 (8:25 reading 8:30-10:45) English Lit SL P1 (8:25	2h 15m 1h 15m		Business Management HL P1 (11:25 reading 11:30- 1:45)	2h 15m		Geography HL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h 1h
		reading 8:30-9:45) English Lang HL P1 (8:25 reading 8:30-10:45) English Lang SL P1 (8:25 reading 8:30-9:45)	2h 15m 1h 15m		Business Management SL P1 (11:25 reading 11:30- 12:45)	1h 15m		History HL/SL P2 (1:55 reading 2:00-3:30)	30m
Monday	08:00			11:15			1:45		
11 Sept Day 1		Business Management HL P2 (8:25 reading 8:30-10:45)	2h 15m		Economics SL/HL P2 (11:25 reading 11:30- 1.15)	1h 45m		Chemistry HL P1 (2:00-3:00) Chemistry SL	1h
		0.00 10.70)						P1 (2:00-2:45)	45m
		Business Management SL P2 (8:25 reading	1h 45m					Physics Clash SL P1 Rianna (2:00- 2:45)	45m
		8:30-10:15)							

Tuesday	08:00			11:15			1:45		
12 Sept Day 2		Chemistry HL P2 (8:25 reading 8:30-10:45)	2h 15m		Psychology HL P2 (11:25 reading 11:30- 1.30)	2h		Mathematics HL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		Chemistry SL P2 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		Psychology SL P2 (11:25 reading 11:30- 12.30)	1h		AA and AI	
		Physics Clash SL P2 Rianna (8:25	1h 15m						
		reading 8:30-9:45)							
Wednesday	08:00			11:			2:00		
13 Sept		Mathematics	2h		Geography SL	1h		Geography	1h
Day 3		HL P1 (8:25 reading 8:30- 10:30)			P1 (11:25 reading 11:30- 1:00)	30m		HL/SL P2 (2:10 reading 2:15- 3:30)	15
		Mathematics SL P1 (8:25 reading 8:30- 10:00)	1h 30m		Geography HL P1 (11:25 reading 11:30- 1:45)	2h 15			
		AA and AI							
Thursday 14 Sept	08:00			11:15			1:45		
Day 4		English Lit SL/HL P2 (8:25 reading	1h 45m		Biology HL P3	1h 15m		Chemistry HL P3 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
		8:30-10:15) English Lang SL/HL P2	1h		Physics HL P3 (11.25 reading 11:30-12.45)	1h 15m		Chemistry SL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		(8:25 reading 8:30-10:15)	45m		Biology SLP3	1h		Physics Clash	1h
					Physics SL P3 (11:25 reading 11:30-12:30)	1h		SL P3 Rianna (1:55 reading 2:00- 3:00)	

Friday	08:00							
15 Sept Day 5		Mathematics HL P2 (8:25 reading 8:30-10:30)	2h	11:15	History HL P3 (11:25 reading 11:30-2:00)	2h 30m		
		Mathematics SL P2 (8:25 reading 8:30-10:00)	1h 30m		Visual Art Music	3h 3h	Visual Art Music	
		AA and AI						

RT= reporting time

Reading time of 5 minutes for all papers apart from Sciences Paper 1