

2022 Senior School Practice Examinations

NCEA and Year 12 IB September 13- 23

Student



Study Guidelines for Students

- 1. **ALL** examinations require thorough revision, regardless of the subject or your past performance level.
- 2. Examinations are an indicator of your ability, commitment, preparation and performance on the day.
- 3. The best way to prepare for examinations is to make your preparation part of your normal practice. It is therefore important to develop academic routines of making study notes at the end of each topic.
- 4. Senior students have school practice examinations before externals. These examinations should reveal genuine misunderstandings or gaps in knowledge not a lack of preparation. For many cases, the school's Practice Examinations are **Derived Grade examinations**. This means the grades act as 'predicted grades' if you are absent at the end of the year.
- 5. All students will need to write **study notes** i.e. summary notes. Your teachers will give you directions on how to write these. It is not only knowledge and facts that require study notes. Even skills/practical tasks that are examined, require summary notes of the steps and procedures required e.g. how to draw a graph; how to interpret a cartoon; how to conduct an experiment etc.
- 6. Before you start writing study notes, make sure your class notes are **completed** and **up to date**.
- 7. Make up a **revision timetable**, spreading your study around your other commitments. Weekends should be included. Calculate how much time you will need to **thoroughly** cover each topic and sub-topic for each subject. Calculate how much time you need from **today**!
- 8. For effective revision, study in 20-minute blocks with a 5-minute break between each block.
- 9. Reinforcement is the key to learning your material. You need to thoroughly revise your work multiple times to remember it.
- 10. Practice what you study under **time pressure** i.e. test yourself, write practice essays, draw practice graphs, do revision exercises and so on. Generally, the more you do the better.
- 11. In the last few days before your examinations:
 - make sure you know when, and where, your examinations are
 - make sure you have adequate equipment
 - revise what you have already learnt rather than cramming new material the day before your examination
 - stick to your normal bedtime and eating routines
 - remember everyone gets nervous to some degree
 - stop studying 30 40 minutes before bed and do something relaxing. Do not take anything to help you sleep.

Absence during the Examination Period

These examinations, will be used to inform the student's Derived Grades.

During the examination period, **students must advise any absence due to sickness to their Head of House by 8 a.m. each day**. On return to school, a <u>doctor's certificate must be provided</u>. Where possible a catch-up may be organised.

Please Note: A Catch-up Examination is not always possible. Catch up examinations are subject to time frames, rooming and eligibility. Eligibility must be of a **significant nature**.

The following **are not normally** grounds for a catch-up examination:

- stress or anxiety due to having to sit examinations
- minor ailments such as headache.
- self-interest absence due to holiday or involvement in a self-selected competition/event.
- day-to-day family or school-based disturbances
- death or euthanasia of a pet

Student Management during the Practice Examination Period

- During the practice examination period, Senior School students are not required to be at school if they are not sitting an examination.
- The practice exams will provide, as much as possible, a formal simulation of the external examinations.
- To minimise transportation problems and disruption to the College, practice examinations are organised to coincide with the beginning and end of the College Day to allow students who travel on buses to continue to do so. If your bus is late arriving, please report to your examination room and your supervisor will allow extra time.

Daily Timetable

8 a.m. Supervisors report to examination venue

8.15 a.m. Students report to Elliot Quad

8.40 a.m. to 11.40 a.m. Morning Examination Period

11.40 a.m. Student Lunch Begins

11.50 a.m. Supervisors report to examination venue

12 noon Students report to Elliot Quad

12.20 p.m. - 3.20 p.m. Afternoon Examination Period

- 4. During the practice examination period, the following alternative arrangements will be made:
 - Kents is closed. Middle School students are welcome to use Saints Café during morning tea and lunch.
 - Year 9 and 10 students will have interval and lunch in the Goodfellow Quad.
 - Elliot Hall Foyer will be out of bounds for non-examination students.
 - Bruce House Staff will arrange for the supervision of boarders during their study breaks.
- 6. Mobile phones, watches or any other electronic devices e.g. iPods, iPads, tablets etc. **must not** be taken into an examination. **NO PENCIL CASES** are allowed into examination rooms. Equipment may be carried in clear plastic bag if required. **No correction fluid.**
- 7. Apart from water, which must be in a **clear plastic** bottle e.g. pump bottle (**this means no writing or stickers on the bottle**), students are not allowed to bring any other drink or food into the examination.
- 8. During examinations bags will be stored at the front of the classroom or in Elliot Hall Foyer.
- 9. According to NZQA policy you can leave the examination early but not in the first 45 minutes, or the last 15 minutes. IB students cannot leave in the first 60 minutes or the last 15 minutes

NCEA Practice Examination Timetable 13

Tuesday 13 September- Morning (8:40am) Tuesday 13 September- Afternoon (12:20pm) **11 MAO** 11HEA 12MAC and 12MACE 11 GEO **12 BUS** 13DRA **12 MUS** 12 SPA 13 GEO and 13 CORE GEO **13 MUS** *JPC- 13 PTG *JPC- 12DES and 12SCU Wednesday 14 September- Morning (8:40am) Wednesday 14 September- Afternoon (12:20pm) 11SCIB 11CHI 11PED 11SCI 11SCIP 12ENG including 12ENGT and 12ENGR 12DAN 12DRA **13HIS** *JPC- 13 PRD Thursday 15 September- Morning (8:40am) Thursday 15 September- Afternoon (12:20pm) 11MAA-MCAT 11DRA 11MATE-MCAT 11JAP 11MAS 12MAT 13 BIO and 13BIOA 12MAS **13BUS** 13FRE *JPC- 12FTD and 12PTG *JPC-13 FDT and 11ART Friday 16 September- Morning (8:40am) Friday 16 September- Afternoon (12:20pm) 11ENG including 11ENR and 11ENGT **11BIO** 12ACC **11CHE** 11PHY **12CHE** 13CLS

*JPC-12PHO

13ECO

*JPC-13FTX

Monday 19 September- Morning (8:40am) Monday 19 September- Afternoon (12:20pm) 11MAA 11MATE 12PHY **12MAT 12ESS 12HIS** 13ACC 13MAS **13MAT** *JPC- 12FTX *JPC-13DVC Tuesday 20 September- Morning (8:40am) Tuesday 20 September- Afternoon (12:20pm) 11ECO 11DAN 12CHI 12BIO and 12BIOA 12FRE 13CHI 12JAP 13JAP 12MED 13MED

12MAO 13DAN 13SPA 13MAO

*JPC- 11AMG and 11FTX *JPC- 11DGT

12DVC, 13AMG, 13COM and 13DES

Wednesday 21 September- Morning (8:40am) Wednesday 21 September- Afternoon (12:20pm)

 11ACC
 11CLS

 11MED
 12HEA

 12CLS
 13CHE

 13ENG- including 13ENGR and 13ENGV
 13ESS

 *JPC- 12PRD
 *JPC- 11FDT

Thursday 22 September- Morning (8:40am) Thursday 22 September- Afternoon (12:20pm)

 10MAT
 11FRE

 11BUS
 11SPA

 12ECO
 12GEO

13PHY

*JPC- 12AMG-DCAT and 12COM-DCAT *JPC- 11PRD and 13SCU

Friday 23 September- Morning (8:40am) Friday 23 September- Afternoon (12:20pm)

10CED *JPC- 11DVC and 13PHO

13MAC

IB Diploma Programme

2022 Year 12 College Examination Schedule

Examinations are in Rooms 8, 9 and 10

DATE	RT	MORNING	TIME	RT	AFTERNOON	TIME
Tuesday	8:15			12:15		
13 Sept	0.20	Math HL A & A P1	1h 15m		Psychology SL/HL P1	2h
•		Math SL A & A P1	1h 30m		, , ,	
		Math SL A & I P1	1h			
		Math HL A & I P1	1h 15m			
Wednesday 14 Sept	8:15			12:15		
					Languages SL P2	1h 45m
		Languages SL P1	1h 15m		ab Spanish SL P2	1h 45m
		Chinese SL P1	1h 15m		ab Mandarin SL P2	1h 45m
		Chinese HL P1	1h 30m		ab Japanese SL P2	1h 45m
		ab Spanish SL P1	1h		(reading 1h and listening 45m)	1h 45m
		ab Mandarin SL P1	1h		Chinese HL P2	2h
		ab Japanese SL P1	1h		(reading 1h and listening 1h)	
Thursday 15 Sept	8:15			12:15		
, ,		Chemistry HL P1	60m	1	Geography SL/HL P1	45m
		Chemistry SL P1	45m		Geography SL/HL P2	1h 15m
		Chemistry HL P2	1h 45m			
		Chemistry SL P2	1h 15m			
		Chemistry 3L F2	111 13111			
Friday	8:15	English A Literature HL P1		12:15		
16 Sept		English A Literature SL P1	2h 15m		Economics HL P1	1h 15m
			1h 15m		Economics SL P1	1h 15m
		English A Language & Lit HL P1	2h 15		Economics HL P3	1h
		English A Language & Lit SL P1	1h 15m		Economics file F3	111
Monday	8:15			12:15		
19 Sept					Physics HL P1	1h
		Business Management SL/HL P2	2h 15m		Physics HL P2	1h 45m
					Physics SL P1	45m
					Physics SL P2	1h 15m
Tuesday	8:15			12:15		
20 Sept		Biology HL P1	1h		History SL/HL P1	1h
		Biology HL P2	1h 45m			
					History SL/HL P2	1h 30m
		Biology SL P1	45m			
		Biology SL P2	1h 15m			
Wednesday	8:15			12:15		
21 Sept		Business Management SL/HL P1	1h	1	Math HL A & A P2	1h 30m
				1	Math SL A & A P2	1h 30m
				1	Math SL A & I P2	1h
					Math HL A & I P2	1h 30m
Thursday 22 Sept			2			
		Visual Art	9am-12	1	Visual Art	1pm-3
		Music			Music	
Friday		No exams			No exams	
23 Sept						

RT: Report time for examination

Five minutes reading time is allowed before all papers begin apart from Sciences Paper 1

IB Diploma Programme

2022 Year 13 College Examination Schedule

Exams are in Rooms L 5, 6 and 7

			LAGI	iis ai	e ili koollis L 5,	o ana	<u>'</u>		
DATE	RT	MORNING	TIME	RT	MID-MORNING	Time	RT	AFTERNOON	TIME
Tuesday 13 Sept	08:15	Languages HL P1 (8:25 reading 8:30-10:00)	1h 30m	10:45	Languages HL P2 (10:55 reading 11:00-12:00)	1h	1:45	Languages HL P2 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		Languages SL P1 (8:25 reading 8:30-9.45)	1h 15m		Languages SL P2 (10:55 reading 11:00-12:00)	1h		Languages SL P2 (1:55 reading 2:00-2:45)	45m
		ab Spanish/SL P1 (8.25 reading 8.30-9.15)	45m		ab Spanish SL P2 (10.55 reading 11.00-12.00)	1h		ab Spanish SL P2 (1:55 reading 2:00-2:45)	45m
		ab Japanese SL P1 (8.25 reading 8.30-9.15)	45m		ab Japanese SL P2 (10.55 reading 11.00-12.00)	1h		ab Japanese SL P2 (1:55 reading 2:00-2:45)	45m
					Reading comprehension			Listening comprehension	
Wednesday	08:15			10.45			1:45		
14 Sept		Biology HL P1 (8:30-9:30)	1h		Biology HL P2 (10:55 reading 11:00-1:15)	2h 15m		History HL/SL P1 (12:55	1h
		Biology SL P1 (8:30-9:15)	45m		Biology SL P2 (10:55	1h 15m		reading 1:00-2:00)	
		Physics HL P1 (8:30-9:30)	1h		reading 11:00-12:15)			History HL/SL P2 (2:10 reading 2:15-3:00)	45m
		Physics SL P1 (8:30-9:15)	45m		Physics HL P2 (10:55 reading 11:00-1:15)	2h 15m			
					Physics SL P2 (10:55 reading 11:00-12:15)	1h 15m			
Thursday 15	08:15			10:45			1:45		
Sept		Economics HL P1 (8:25 reading 8:30-9.45)	1h 15m		Economics HL P3 (10:55 reading 11:00-12:00)	1h		Geography HL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		Economics SL P1 ((8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m						
riday	08:15			11:15			12:45		
16 Sept		English Lit HL P1 (8:25 reading 8:30-10:45)	2h 15m		Economics HL P2 (11:25 reading 11:30-1.15)	1h 45m			
		English Lit SL P1 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		Economics SL P2 (11:25 reading 11:30-1:15)	1h 45m		Visual Art (in Art room)	
		English Lang HL P1 (8:25 reading 8:30-10:45)	2h 15m		Minus Autorope				
		English Lang SL P1 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		Visual Art (in Art room)				
	08:15			11:15			1:45		
19 Sept		History HL P3 (8:25 reading 8:30-10:15)	1h 45m		Mathematics A&A HL P3 (11:25 reading 11:30-	1h		Chemistry HL P1 (2:00-3:00)	1h
					12:30)			Chemistry SL P1 (2:00-2:45)	45m
Tuesday	08:15			11:15			1:45		
20 Sept		Chemistry HL P2 (8:25 reading 8:30-10:45)	2h 15m					Business Management HL P1 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
		Chemistry SL P2 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m					Business Management SL P1 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
Vednesday	08:15			11:15			1:45		
21 Sept		Business Management HL P2 (8:25 reading 8:30-10:15)	1h 45m		Geography SL P1 (11:25 reading 11:30-12:15)	45m		Geography HL/SL P2 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		Business Management SL P2 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		Geography HL P1 (11:25 reading 11:30-12:15)	45m			

Thursday 22 Sept	08:15	Mathematics A & A HL P1	2h	11:15		12:45	Mathematics A &A HL P2	2h
		(8:25 reading 8:30-10:30)					(12:55 reading 1:00-3:00)	
		Mathematics A & A SL P1	1h 30m				Mathematics A & A SL P2	
		(8:25 reading 8:30-10:00)					(12:55 reading 1:00-2:30)	1h 30m
Friday								
23 Sept								

RT= reporting time Reading time for all papers apart from Sciences Paper 1