# STUDENT GUIDELINES

# SENIOR SCHOOL PRACTICE & DERIVED GRADE EXAMINATIONS

# NCEA & IB EXAMINATIONS

9-20 SEPTEMBER 2024



Saint Kentigern



### Study Guidelines for Students

**ALL** examinations require thorough revision, regardless of the subject or your past performance level. Examinations are an indicator of your ability, commitment, preparation and performance on the day.

The best way to prepare for examinations is to make your preparation part of your normal practice. It is therefore important to develop academic routines of making study notes at the end of each topic.

Senior students have school practice examinations before externals. These examinations should reveal genuine misunderstandings or gaps in knowledge - not a lack of preparation. For many cases, the school's Practice Examinations are **Derived Grade examinations**. This means the grades act as 'predicted grades' if you are absent at the end of the year.

Tips:

- 1. All students will need to write **study notes** i.e. summary notes. Your teachers will give you directions on how to write these. It is not only knowledge and facts that require study notes. Even skills/practical tasks that are examined, require summary notes of the steps and procedures required e.g. how to draw a graph; how to interpret a cartoon; how to conduct an experiment etc.
- 2. Before you start writing study notes, make sure your class notes are **completed** and **up to date**.
- 3. Make up a **revision timetable**, spreading your study around your other commitments. Calculate how much time you will need to **thoroughly** cover each topic and sub-topic for each subject. Calculate how much time you need from **today**!
- 4. For effective revision, study in 20-minute blocks with a 5-minute break between each block.
- 5. Reinforcement is the key to learning your material. You need to thoroughly revise your work multiple times to remember it. The key to revision is **connection**. So, think about ordering your notes with colour, diagrams and pictures- visual connections are crucial to memory.
- 6. Practice what you study under **time pressure** i.e. test yourself, write practice essays, draw practice graphs, do revision exercises and so on. Generally, the more you do the better.
- 7. In the last few days before your examinations:
  - make sure you know when, and where, your examinations are
  - make sure you have adequate equipment
  - stick to your normal bedtime and eating routines
  - remember everyone gets nervous to some degree
  - stop studying 30 40 minutes before bed and do something relaxing.



<u>-2-</u>

#### Absence during the Examination Period

These examinations will be used to inform the student's Derived Grades (NCEA) or predicted grades (IB)

During the examination period, **students must advise any absence due to sickness to their Head of House by 8 a.m. each day**. A <u>doctor's certificate must be provided as soon as possible</u>. Your Head of House will pass on your sickness to Mrs Robertson (Deputy Principal). **Where possible** a catch-up may be organised.

**Please Note: A Catch-up Examination is not always possible**. Catch up examinations are subject to time frames, rooming and eligibility. Eligibility must be of a **significant nature**.

Catch up examinations must occur as soon as possible on the student's return to the College and must be during the exam period.

If we cannot provide you with a catch up exam, your grade will be recorded as SNA.

The following **are not normally** grounds for a catch-up examination:

- stress or anxiety due to having to sit examinations
- minor ailments such as headache.
- self-interest absence due to holiday or involvement in a self-selected competition/event.
- day-to-day family or school-based disturbances
- death or euthanasia of a pet

If Buses are late, the students will be given extra time. Extra time is not given if they are travelling by car. For IB students, your exams start earlier, to accommodate the range of papers. Please note you will need to make your own way to the College on these days.



#### NCEA PRACTICE EXAM TIMETABLE

Monday 9 September– Morning (8.40am)	Monday 9 September– Afternoon (12.20pm)
11 ENG, 11 ENGT and 11 ENGR	11 Reading Literacy- retake 2 <sup>ND</sup> attempt
12 CLS	12PHY
	13 DRA
	*In the JPC:
	13 DVC
Tuesday 10 September – Morning (8.40am)	Tuesday 10 September – Afternoon (12.20pm)
11CHI	12 BIO and 12 BIOA
11HEA	13 PHY
12 GEO	
12 JAP	*In the JPC:
12 SPA	11 AMG
13 BIO	11 FDT
13 JAP	13 DES
*In the JPC:	
11AMG	
12 DES	
Wednesday 11 September – Morning (8.40am)	Wednesday 11 September – Afternoon (12.20pm)
11 BUS	11 FRE
12 HIS	11 SPA
13 GEO and 13 GEOC	12 CHE
13 SPA	13 CHE
*In the JPC:	*In the JPC:
12 DVC	12PHO
13 PTG	13 PRI
Thursday 12 September – Morning (8.40am)	Thursday 12 September – Afternoon (12.20pm)
11MATE and 11MAT	11 PSCI
12ACC	12 MACE AND 12MAC
*In the JPC:	13 ECO
12 AMG	13 FRE
13 COM	*In the JPC:
	12 PRI



Friday 13 September – Morning (8.40am)	Friday 13 September – Afternoon (12.20pm)
11 NUMERACY- Retak. 2 <sup>nd</sup> attempt	11 ECO
12 ENG, 12ENGR AND 12 ENGT	12 DAN
13 CLS	13 BUS
13 HEA	13 MUS
	*In the JPC: 11 FTX
	12 AMG
	12 COM
	12 PRD
Monday 16 September – Morning (8.40am)	Monday 16 September – Afternoon (12.20pm)
11 JAP	11 ACC
12 CHI AND 12CHIA	11 Writing Literacy – retake. 2 <sup>nd</sup> Attempt.
12 FRE	12 MAT
13 ENG, 13 ENGR and 13 ENGV	12 MAS
	13 ACC
*In the JPC:	13 CHI
11PRD	
	*In the JPC: 13 PHO
Tuesday 17 September – Morning (8.40am)	Tuesday 17 September – Afternoon (12.20pm)
11 SCI	11 CLS
12 MED	13 MAT
	13 MAS
	*In the JPC: 12FDT
Wednesday 18 September – Morning (8.40am)	Wednesday 18 September – Afternoon (12.20pm)
11 COM	12 BUS
12 HEA	12 MAO
12 MUS	13 MED
13 MAC	
13 MAO	*In the JPC: 11DVC
*In the JPC:	12PTG
11 PTG	13 FTX
11 PHO	13 PRD
13 BUI	



Thursday 19 September – Morning (8.40am)	Thursday 19 September – Afternoon (12.20pm)
11 GEO	12 DRA
12 ECO	
13 DAN	
13 HIS	
*In the JPC:	
12 FTX	
Friday 20 September – Morning (8.40am)	Friday 20 September – Afternoon (12.20pm)
	11 PED



#### 2024 Year 12 IB College Examination Schedule Examinations are in Elliot Hall

DATE	RT	MORNING	TIME	RT	AFTERNOON	TIME
Monday 9 September Day 6	08:15	English Lit HL P1 (8:25 reading 8:30-10:45)	2h 15m	1:40	Mathematics HL P1 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
Dayo		English Lit SL P1 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		Mathematics SL P1 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
		English Lang & Lit HL P1 (8:25 reading 8:30-10:45)	2h 15m			
		English Lang & Lit SL P1 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m			
Tuesday 10 September Day 7	08:15	Languages HL (except Chinese) P2 (8:25 reading 8:30- 10:15)	1h 45m	1:40	Languages HL P1 (1:55 reading 2:00-3:30) Languages SL P1	1h 30m
		Chinese HL P2 (8:25 reading 8:30- 10:30)	2h		(1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		Languages SL P2 (8:25 reading 8:30- 10:15)	1h 45m		ab Languages SL P1 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		ab Languages SL P2 (8:25 reading 8:30- 10:15)	1h 45m			
		Reading comprehension and Listening				
Wednesday 11 September Day 1	08:15	Chemistry HL P2 (8:25 reading 8:30-10:00)	1h 30m	1:40	Chemistry HL P1A and IB (1:55- 2:55) Chemistry SL P1A and IB	1h 45m
		Chemistry SL P2 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		(1:55- 2:40)	
Thursday 12 September Day 2	08:15	Business Management SL/HL P1 (8.25 reading 8.30-9.30)	1h	1:40	Economics SL / HL P1 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
		Business Management SL/HL P2 (9:35 reading 9:40- 11:00)	1h 20m			
Friday 13 September Day 3	08:15	Psychology SL/HL P1 (8:25 reading 8:30-10:30)	2h	1:40	Economics HL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h



Monday 16 September	08:15	Physics HL P2 and P1 (8:25 reading 8:30-10:30)	2h	1:40	Mathematics SL/ HL P2 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
Day 4		Physics SL P2 and P1 (8:25 reading 8:30-10:15)	1h 45m			
Tuesday 17 September Day 5	08:15	Biology SL P2 (8:25 reading 8:30-9:45) Biology HL P2 (8:25 reading 8:30-10:15)	1h 15m 1h 45m	1:40	Geography SL/HL P2 (1:55 reading 2:00-3:15)	1h 15m
		Biology SL P1 (9:45- 10:30)	45m			
		Biology HL P2 (10:15-11:15)	1h			
Wednesday 18 September Day 6	08:15	SEHS SL P2 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m	1:40	History SL/HL P1 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
		SEHS HL P2 (8:25 reading 8:30-10:00)	1h 30m			
		SEHS SL P1 (9:45-10:15)	30m			
		SEHS HL P1 (10:00-10:45)	45m			
Thursday 19 September Day 7	08:15	History SL/HL P2 (8:25 reading 8:30- 10:00)	1h 30m	1:40		
Day /		Economics SL/HL P2 (8:25 reading 8:30- 10:15)	1h 45m			
Friday 20 September Day 6	08:15	Visual Art Music Film		1:45	Visual Art continues Music continues Film continues	

#### RT= reporting time

Reading time of 5 minutes for all papers apart from Sciences Paper 1



## 2024 Year 13 IB College Examination Schedule

### Examinations are in Elliot Hall

DATE	RT	MORNING	Time	RT	MID-MORNING	Time	RT	AFTERNOON	TIME
Monday 9 Sept Day 6	08:15	Psychology HL /SL P1 (8:25 reading 8:30- 10:30)	2h	11:15	Languages HL P2 (11:25 reading 11:30- 12:30) Languages SL P2 (11:25 reading 11:30- 12:30) ab Languages SL P2 (11:25 reading 11:30- 12:30)	1h 1h 1h	1:45	SEHS SL P1 (1:55- 2:40) SEHS HL P1 (1:55 - 2:55)	45m 1h
					Reading comprehension				
Tuesday 10 Sept Day 7	08:15	Economics HL P3 (8:25 reading 8:30- 10:15) Geography SL P1 (8:25 reading 8:30- 10:00) Geography HL P1 (8:25 reading 8:30- 10:45)	1h 45m 1h 30m 2h 15m	11:15	Business Management HL P2 (11:25 reading 11:30-1:15) Business Management SL P2 (11:25 reading 11:30-1:00)	1h 45m 1h 30m	1:45	History HL/SL P1 (1:55 reading 2:00-3:00) Psychology HL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h 1h
Wednesday 11 Sept	08:15	Economics HL P1 (8:25 reading 8:30-9.45)	1h 15m	11:15	Biology HL P1 (11:30-12:30)	1h	1:45	Geography HL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h
Day 1		Economics SL P1 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		Biology SL P1 (11:30-12:15)	45m		History HL/SL P2 (1:55 reading 2:00-3:30)	1h 30
		History SL/HL P3 (8:25 reading 8:30- 10:45am)	2h 15m		Physics HL P1 (11:30-12:30) Physics SL P1 (11:30-12:15)	1h 45m			
Thursday	08:15	English Lit HL P1	2h	11:15	Languages HL P1	1h	1:45	Mathematics HL P3	1h
12 Sept Day 2	00.15	(8:25 reading 8:30- 10:45)	15m		(11:25 reading 11:30-1:00)	30m	1.45	(1:55 reading 2:00-3:00)	
		English Lit SL P1 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 15m		Languages SL P1 (11:25 reading 11:30- 12.45)	1h 15m			
		English Lang HL P1 (8:25 reading 8:30- 10:45)	2h 15m		ab Languages SL P1 (11.25 reading 11.30- 12.30)	1hr			
		English Lang SL P1 (8:25 reading 8:30- 9:45)	1h 15m						
Friday 13 Sept Day 3	08:15	Biology HL P2 (8:25 reading 8:30- 10:45)	2h 15m	11:15	Economics SL/HL P2 (11:10 reading 11:15-1:00)	1h 45m	1:45	Chemistry HL P1 (1:55-2:55)	1h
		Biology SL P2				1hr		Chemistry SL P1 (1:55-2:40)	45m



#### Saint Kentigern

(8:25 reading 8:30-	1h	Geography HL/SL P2	15m	
9:45)	15m	(11:10 reading 11:15-		
		12:30)		
Physics HL P2				
(8:25 reading 8:30-	2h			
10:45)	15m			
Physics SL P2				
(8:25 reading 8:30-9:45)	1h			
,	15m			



DATE	RT	MORNING	Time	RT	MID-MORNING	Time	RT	AFTERNOON	TIME
Monday	08:15	Chemistry HL P2	2h	11:15	Psychology HL P2	2h	1:45	Business Management	1h
16 Sept		(8:25 reading 8:30-	15m		(11:25 reading 11:30-1.30)			HL/SL P1	30m
Day 4		10:45)						(1:55 reading 2:00-3:15)	
					Psychology SL P2 (11:25	1h			
		Chemistry SL P2	1h		reading 11:30-12.30)				
		(8:25 reading 8:30-	15m						
		9:45)							

Tuesday 17 Sept Day 5	08:15	SEHS SL P2 (8:25 reading 8:30-9:45) SEHS HL P2 (8:25 reading 8:30- 10:45)	1h 15m 2h 15m	11:15	Mathematics HL P2 (11:25 reading 11:30-1:30) Mathematics SL P2 (11:25 reading 11:30-1:00)	2hr 1hr 30	1:45		
Wednesday 18 Sept Day 6	08:15	English Lit SL/HL P2 (8:25 reading 8:30- 10:15) English Lang SL/ HL P2 (8:25 reading 8:30- 10:15)	1h 45m 1h 45m	11:15	Biology HL P3 (11:25 reading 11:30- 12:45) Biology SL P3 (11:25 reading 11:30- 12:30) Physics HL P3 (11:25 reading 11:30- 12:45) Physics SL P3 (11:25 reading 11:30- 12:30)	1h 15m 1h 1h 15m 1h	1:45	Chemistry HL P3 (1:55 reading 2:00-3:15) Chemistry SL P3 (1:55 reading 2:00-3:00)	1h 15m 1h
Thursday 19 Sept Day 7	08:15	Mathematics HL P1 (8:25 reading 8:30- 10:30) Mathematics SL P1 (8:25 reading 8:30- 10:00)	2h 1h 30m	11:15	Business Management HL P3 (11:25 reading 11:30- 12:45)	1hr 15m	1:45	Languages HL P2 (1:55 reading 2:00-3:00) Languages SL P2 (1:55 reading 2:00-2:45) ab Languages SL P2 (1:55 reading 2:00-2:45) Listening comprehension	1h 45m 45m
Friday 20 Sept Day 1	08:15	SEHS SL P3 (8:25 reading 8:30-9:30) SEHS HL P3 (8:25 reading 8:30-9:45)	1h 1hr 15m	11:15	Visual Art Music Film		1:45	Visual Art continues Music continues Film continues	

RT= reporting time Reading time of 5 minutes for all papers apart from Sciences Paper 1